Τρίτη 24 Μαρτίου 2015

Προληπτικός έλεγχος προστάτη: Πόσο σημαντικό είναι;

 Επισκεφτείτε ουρολόγο Θεσσαλονίκη για πρόληψη!

Προστάτης

Ο προστάτης είναι ένας αδένας που περιβάλλει την ουρήθρα.  Όσο προχωράει η ηλικία, το μέγεθος του προστάτη αυξάνει (καλοήθης υπερπλασία προστάτη). Η ίδια η αύξηση του μεγέθους από μόνη της δεν σημάνει τίποτα ιδιαίτερο. Σημασία έχει εάν ο αδένας ο οποίος μεγαλώνει πιέζει την ουρήθρα προκαλώντας απόφραξη της ροής ούρων.

Καρκίνος του προστάτη

Ο καρκίνος του προστάτη δεν έχει ειδικά συμπτώματα και, δυστυχώς όταν γίνεται συμπτωματικός, τότε πρόκειται για προχωρημένο στάδιο με μεταστάσεις. Σ’ αυτή την περίπτωση, η θεραπευτική αγωγή είναι πτωχή.

Για τον προληπτικό έλεγχο, μεγάλη σημασία έχει η λήψη ιστορικού με έγκυρη πληροφόρηση για την παρούσα κατάσταση της υγείας ενός άνδρα. Ιδιαίτερα σημαντική πληροφορία για το ιστορικό του, λαμβάνεται από  την ανίχνευση του ειδικού προστατικού αντιγόνουπου γίνεται με απλή αιματολογική εξέταση. Βέβαια, η αυξημένη τιμή του ειδικού προστατικού αντιγόνου δεν σημαίνει υποχρεωτικά ύπαρξη καρκίνου, καθώς και η φυσιολογική τιμή του δεν αποκλείει ύπαρξη καρκίνου στονπροστάτη.  Ο σωστός προληπτικός έλεγχος περιλαμβάνει την κλινική εκτίμηση από ειδικό ουρολόγο με γνώση του PSA.
Τον τελευταίο καιρό, στην φαρέτρα του διαγνωστικού ελέγχου και της έρευνας του προστάτη έχει προστεθεί το καινούργιο και πιο σύγχρονο τρισδιάστατο υπερηχογράφημα προστάτη. Με την μέθοδο αυτή δίνεται δυνατότητα να μελετηθεί τρισδιάστατα η ανατομία και παθολογία του προστάτη. Με ειδικές τεχνικές μελετώνται τρισδιάστατα η αγγείωση του οργάνου, ώστε να μπορεί ο θεράπων ιατρός να θέσει και με μεγαλύτερη ασφάλεια την διάγνωση. Η τεχνική αυτή δίνει την μοναδική  δυνατότητα της μεγαλύτερης διαγνωστικής ακρίβειας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου